Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    5 bin yıllık mumyaların koku gizemi çözüldü

    İngiltere’deki University College London (UCL) ve Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi’nden bilim insanları, Antik Mısır mumyalarının beklenmedik bir şekilde hoş kokular yaydığını ortaya çıkardı. Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Mısır Müzesi’nde sergilenen 5 bin yıllık dokuz mumya üzerinde yapılan incelemeler, eski mumyalarda “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” kokuların bulunduğunu gösterdi.

    İngiltere’deki University College London (UCL) ve Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi’nden bilim

    Araştırma ekibinden UCL Sürdürülebilir Miras Enstitüsü Araştırma Direktörü Cecilia Bembibre, “Filmler ve kitaplarda mumyaların kötü kokular yaydığına dair bir algı oluşmuştu. Ancak yaptığımız analizler, mumyaların hoş kokulara sahip olduğunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

    HOŞ KOKULARIN KAYNAĞI

    Mısır Müzesi’ndeki 5 bin yıllık dokuz mumya üzerinde yapılan detaylı incelemeler sırasında, koku örnekleri almak için küçük tüpler ve pompalar kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda mumyalarda “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” kokuların varlığı tespit edildi.

    ZAMANLA ORTAYA ÇIKAN OLUMSUZ KOKULAR

    Araştırmada, mumyaların ölüme hazırlık sürecinde kullanılan kokulu yağlar ve mumların hala hoş kokular yaymalarını sağladığı, ancak zamanla bu hoş kokuların bazı olumsuz kokularla karıştığı belirtildi. Kullanılan bileşiklerin bozulması sonucunda, mumyalarda hafif peynir, kusmuk ve idrar gibi kötü kokuların da ortaya çıktığı ifade edildi. Araştırma sonuçları, Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.