Araştırma ekibinden UCL Sürdürülebilir Miras Enstitüsü Araştırma Direktörü Cecilia Bembibre, “Filmler ve kitaplarda mumyaların kötü kokular yaydığına dair bir algı oluşmuştu. Ancak yaptığımız analizler, mumyaların hoş kokulara sahip olduğunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
HOŞ KOKULARIN KAYNAĞI
Mısır Müzesi’ndeki 5 bin yıllık dokuz mumya üzerinde yapılan detaylı incelemeler sırasında, koku örnekleri almak için küçük tüpler ve pompalar kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda mumyalarda “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” kokuların varlığı tespit edildi.
ZAMANLA ORTAYA ÇIKAN OLUMSUZ KOKULAR
Araştırmada, mumyaların ölüme hazırlık sürecinde kullanılan kokulu yağlar ve mumların hala hoş kokular yaymalarını sağladığı, ancak zamanla bu hoş kokuların bazı olumsuz kokularla karıştığı belirtildi. Kullanılan bileşiklerin bozulması sonucunda, mumyalarda hafif peynir, kusmuk ve idrar gibi kötü kokuların da ortaya çıktığı ifade edildi. Araştırma sonuçları, Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.