New Jersey William Paterson Üniversitesi’nden Dr. Jennifer Di Noia liderliğinde yürütülen çalışmada, 41 farklı meyve ve sebzenin besin yoğunluğu değerlendirildi. Araştırmada su teresi, günlük temel besin ihtiyaçlarını karşılama oranına göre 100 üzerinden tam puan alarak listenin birinci sırasında yer aldı.
KALP DAMAR HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR
Dr. Di Noia, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Besin açısından güçlü sebzeler, kalp-damar hastalıkları, nörolojik bozukluklar ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere kronik hastalık riskinin azalmasıyla yakından ilişkilidir” dedi.
ISPANAĞI VE LAHANAYI GERİDE BIRAKTI
Araştırmada ıspanak 86,43 puanla üçüncü, lahana 91,99 puanla ikinci sırada yer aldı. Buna göre su teresi, düşük kalorili olmasına rağmen birim enerji başına en fazla vitamin ve mineral sağlayan sebze olarak öne çıktı. Uzmanlar, bu özelliğin su teresini “besin yoğunluğu en yüksek bitki” haline getirdiğini vurguladı.
KALSİYUM VE DEMİR DEPOSU
Su teresi, yüksek kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığını destekliyor. Ayrıca potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesine, demir içeriğiyle de kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlıyor. Yapılan karşılaştırmalara göre, su teresi ıspanaktan yaklaşık 10 kat daha fazla besin değeri taşıyor.
KANSER VE KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYOR
ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden onkoloji profesörü Dr. Jed Fahey, su teresinin glukozinolatlar adı verilen güçlü antioksidan bileşikler içerdiğini belirterek, bu bileşiklerin hücre hasarını önlemede etkili olduğunu ifade etti.
Ayrıca su teresinin C ve K vitaminleri açısından zengin olduğu, içerdiği antioksidanların serbest radikallerle savaşarak DNA hasarını azalttığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği kaydedildi.
Uzmanlara göre su teresi, düzenli tüketildiğinde hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de uzun vadede kronik hastalık riskini azaltıyor.

