Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    En sağlıklı kahve, meğer çoğumuzun en az tercih ettiğiymiş!

    Milyonlarca kişi kahvede ‘sert, acı ve koyu’ tadı ararken, meğer en büyük hatayı tam da bu noktada yapıyormuşuz! Bilimsel araştırmalar, o ‘tadı yok, su gibi’ diye sık sık burun kıvırdığımız ve en az tercih edilen ‘açık kavrulmuş’ kahvenin, kan şekerini dengeleyen o mucizevi bileşenler açısından en zengini olduğunu kanıtladı.

    Milyonlarca kişi kahvede 'sert, acı ve koyu' tadı ararken, meğer

    Sabahları dumanı tüten aromatik bir fincan kahve, çoğumuz için bir ritüel. Ölçülü tüketildiğinde, kahvenin antioksidan, iltihap giderici ve kanser karşıtı özellikleri sayesinde sağlık için faydalı olduğu sayısız araştırmayla kanıtlanmış durumda.

    Ancak bilim insanları, tüm kahvelerin sağlık açısından aynı faydayı sağlamadığını belirtiyor.

    Asıl sır, doğrudan kavurma işleminde ve bunun kahvenin içindeki polifenolleri nasıl değiştirdiğinde gizli.

    Beslenme uzmanı Dr. William A. Wallace, “Kahve çekirdekleri, kan şekerini düzenlemeye ve damarları korumaya yardımcı olan klorojenik asitler ile doludur. Kavurma işlemi, bu faydalı bileşiklerin fincanınıza ne kadarının ulaşacağını belirler” diye açıklıyor.

    İşte kavurma seviyesine göre kahvenizdeki antioksidanların değişimi:

    1. Açık Kavrulmuş Kahve (Light Roast)

    En yüksek polifenol (antioksidan) miktarı bu kahvededir.

    Toplam Polifenol: 9,45 mg/g

    Klorojenik Asit: 8,00 mg/g

    Eğer kahveyi özellikle kan şekeri kontrolü ve damar sağlığına olan faydaları için içiyorsanız, en yüksek miktarda klorojenik asidi koruduğu için açık kavrulmuş kahveler en iyi seçenektir.

    2. Orta Kavrulmuş Kahve (Medium Roast)

    Bu seviyede, bazı klorojenik asitler parçalanmaya başlar ancak kavurma işlemi, gallik asit adı verilen farklı ve güçlü bir antioksidan türü oluşturur.

    Toplam Polifenol: 8,44 mg/g

    Klorojenik Asit: 6,56 mg/g (Azalmış)

    Gallik Asit: 0,94 mg/g (Artmış)

    3. Koyu Kavrulmuş Kahve (Dark Roast)

    Kahve ne kadar çok kavrulursa, o kadar koyu ve acı olur. Bu işlem, sağlık profilini tamamen değiştirir.

    Toplam Polifenol: 7,95 mg/g

    Klorojenik Asit: 4,35 mg/g (Ciddi oranda azalmış)

    Gallik Asit: 2,33 mg/g (Maksimum seviyede)

    Koyu kavrulmuş kahveler, kan şekeri için faydalı olan klorojenik asitlerinin çoğunu kaybeder. Ancak kavurma işlemi sayesinde, gallik asit bakımından zenginleşerek tamamen farklı bir antioksidan profili sunarlar.

    Hangisi daha sağlıklı?

    Dr. Wallace’a göre “en sağlıklı” diye tek bir cevap yok; bu, önceliğinizin ne olduğuna bağlı:

    Kan şekerini dengelemek ve damar sağlığını desteklemek için aradığınız ana bileşik olan klorojenik asit istiyorsanız, tercihinizi açık kavrulmuş kahvelerden yana kullanmalısınız.

    Kavurma işlemiyle ortaya çıkan farklı bir antioksidan profili (yüksek gallik asit) arıyorsanız, koyu kavrulmuş kahveleri tercih edebilirsiniz.