Bakanlık, halk sağlığını koruma amacıyla taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda, 90 firma sağlık açısından riskli ürünler nedeniyle kırmızı listeye alınırken, bine yakın firma ise taklit ve tağşiş nedeniyle turuncu listeye girdi.
GIDA GÜVENLİĞİNDE ÖRNEK 18 ŞEHİR
Yapılan detaylı denetimler sonucunda 18 ilde hiçbir firmanın hileli üretim yapmadığı belirlendi. Bu iller şöyle sıralandı:
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Uşak, Van
EN ÇOK HİLE YAPILAN GIDA ÜRÜNLERİ
Denetimlerde en fazla hileye rastlanan ürünler arasında zeytinyağı, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, peynir, baharat, lahmacun ve börek yer aldı.
Bazı ürünlerde zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı, dana eti yerine at ve eşek eti kullanıldığı, peynirlerde yağ oranının düşürüldüğü, baharatlarda ise gıda boyası gibi katkı maddeleri kullanıldığı tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimlerini artırarak tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak için çalışmalarını sürdüreceğini duyurdu.