Yeni haftada ise gözler, ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına çevrildi. Bu tutanaklarda, Fed’in önümüzdeki dönemde izleyeceği para politikasına dair ipuçları aranacak.
TRUMP’IN TARİFE POLİTİKASI VE PİYASALARA ETKİSİ
Küresel çapta enflasyonla mücadele sürerken, ABD Başkanı Trump’ın ülkeler arası tarifelerle ilgili söylemleri ve bu konudaki adımları yakından takip ediliyor. Trump’ın tarifeler konusundaki sert mesajları ve bazı ülkelerden gelen misilleme açıklamaları, ticaret savaşlarının derinleşebileceğine yönelik endişeleri artırıyor. Bu durum, enflasyon ve resesyon ikileminde olan merkez bankalarının politika manevra alanlarını daraltabileceği kaygısını da beraberinde getiriyor.
Geçen hafta Trump, ekonomi ekibine ABD’ye ithalat yapan ve gümrük vergisi uygulayan ülkelere karşı tarife planı hazırlama talimatı verdi. Ticarette adaleti sağlamak amacıyla bu kararı aldığını belirten Trump, KDV uygulamalarının da tarife olarak değerlendirileceğini ifade etti.
Bu açıklamaların ardından ABD Ticaret Bakanı adayı Howard Lutnick, karşılıklı tarifeler konusunda her ülkenin tek tek inceleneceğini ve çalışmaların 1 Nisan’a kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
FED TUTANAKLARI VE PİYASALARIN BEKLENTİSİ
Yeni haftada piyasaların odağında, Fed’in 28-29 Ocak tarihlerinde düzenlediği toplantıya ilişkin açıklanacak tutanaklar yer alıyor. Para piyasalarında, Fed’in yılın ilk yarısında faiz indirimi yapacağına dair beklentiler zayıflarken, temmuz ayında politika faizinde 25 baz puanlık bir indirime gidilebileceğine yönelik tahminler güçleniyor.
Geçen hafta Kongre’de konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon hedeflerine yakın olduklarını ancak henüz ulaşmadıklarını belirtmişti. Powell, ABD Başkanı Trump’ın faiz oranlarının düşürülmesine yönelik çağrısına ise kararların ekonomik veriler doğrultusunda alınacağı yanıtını vermişti.
Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları açıklamalar da yakından izlenecek. New York Fed Başkanı John Williams, reel gayrisafi yurt içi hasıla büyümesinin 2025 ve 2026 yıllarında yüzde 2 seviyelerinde gerçekleşmesini beklediğini belirtti. Williams, para politikasının hedeflere ulaşmak için uygun bir konumda olduğunu, ancak ekonomik görünümde belirsizliklerin devam ettiğini vurguladı.
ABD VE AVRUPA’DA ÖNE ÇIKAN VERİLER
ABD’de bu hafta salı günü New York Fed Sanayi Endeksi, çarşamba günü FOMC toplantı tutanakları, konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak. Perşembe günü Philadelphia Fed İmalat Endeksi, Conference Board Öncü Göstergeler Endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Cuma günü ise S&P Global PMI imalat sanayisi ve hizmet sektörü PMI, Michigan Tüketici Güven Endeksi ve 2. el konut satışları verileri izlenecek. ABD piyasaları, pazartesi günü Başkanlar Günü nedeniyle kapalı olacak.
Avrupa’da pazartesi günü Euro Bölgesi’nde dış ticaret dengesi, salı günü Zew Beklenti Endeksi, çarşamba İngiltere’de enflasyon, perşembe Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve cuma günü Euro Bölgesi ile Almanya’da HCOB imalat sanayisi ve hizmet sektörü PMI verileri açıklanacak.
ASYA VE YURT İÇİNDE BEKLENTİLER
Asya’da pazartesi günü Japonya’da büyüme, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Çarşamba günü Japonya’da dış ticaret dengesi, cuma günü ise enflasyon verileri açıklanacak.
Yurt içinde ise pazartesi günü bütçe dengesi, salı günü Konut Fiyat Endeksi ve işsizlik oranı, perşembe günü ise Tüketici Güven Endeksi verileri piyasaların takibinde olacak.
Bu yoğun veri akışı ve kritik açıklamalar, yeni haftada küresel piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilir. Özellikle Fed tutanaklarının ve Trump’ın tarifeler konusundaki söylemlerinin piyasalar üzerindeki etkisi yakından izlenecek.